Climate Master
TOPRAK-SU KAYNAKLI ISI POMPASI NASIL ÇALIŞIR?
Toprak-su kaynaklı ısı pompalarının klasik hava kaynaklı bir ısı pompasından çalışma olarak bir farkı yoktur. Tüm ünitelerde; direkt genleşmeli evaporatör ve fanı, kompresör, elektrik panosu, hava filtresi ve su soğutmalı (kondenser) serpantin mevcuttur. Fark kondenser ünitesinin hava soğutmalı bir kondenser olmayıp, su soğutmalı bir kondenser olmasıdır.
TSKIP bir ortamı soğutmak için çalıştırılması durumunda kondenser devresine kaynak (toprak, su kaynağı) tarafından soğutulmuş olarak giren su, yaklaşık 50C ısınarak kondenseri terk eder.
Kondenserde toprak veya su kaynağı tarafından ısısı alınmış olan soğutucu akışkan, kısılma vanasından geçerek basıncı düşürülür ve evaporatöre gönderilir. Evaporatör üzerinden bir fan veya pompa yardımıyla geçirilen hava veya su soğutulur. Soğutulan hava direk olarak veya mahale kanallar vasıtasıyla gönderilir. Soğutulmuş olan akışkan, hava değil su ise bir hava bir klima santraline veya mahal içerisindeki bir fancoil ünitesine gönderilerek soğutma işlemi gerçekleştirilir. Evaporatör içerindeki gaz, kompresör vasıtasıyla tekrar emilir, basıncı ve sıcaklığı artırılarak tekrar kondensere gönderilir (Şekil 1). Isıtma amaçlı kullanımda ise TSKIP cihazındaki bir dört yollu soğutucu gaz vanası ile kondenser ile evaporatörün yerleri (görevleri) değiştirilerek işlem gerçekleştirilir. Örneğin soğutma uygulamasında kondenser ısıtma amaçlı kullanılırken ısıtma uygulamasında evaporatör görevi üstlenir. Dolayısıyla kaynaktan gelen su, bu durumda ısıtılmayıp yaklaşık 50C soğutularak geri gönderilir.
TOPRAK SU KAYNAKLI ISI POMPASI ÇEŞİTLERİ
Su kaynaklı ısı pompası cihazları farklı kapasitelerde olmakla birlikte, tüm ünitelerde direkt genleşmeli evaporatör ve fanı, kompresör, elektrik panosu, hava filtresi ve su soğutmalı kondenser serpantini mevcuttur. Her bir ünite bağlı olduğu termostattan aldığı ısıtma ya da soğutma isteğine göre çalışarak, ortama istenilen soğutma veya ısıtmayı yapar. Bu nedenle sistem tıpkı bir 4 borulu fancoil gibi, ortamın her tip isteğine her an cevap verebilecek ve istenilen oda koşulunu yıl boyunca sürekli sağlayabilecek yapıdadır. Bu sırada ortaya çıkan atık enerji ise cihazın kondenserinden geçmekte olan suya aktarılır. Cihazlar genelde 1.5 kW ile 200 kW kapasiteleri arasındadır. Uygulama olarak genelde kanal bağlantılı olup konsol, yatay, dikey, santral ve çatı tipleri mevcuttur. climatemaster Üniteler sudan havaya veya sudan suya cihazlar olarak 2 grupta incelenebilir. Sudan havaya olan cihazlar genellikle mahal içerinde asma tavan içene koyulur. Montajı bir fancoil ünitesini monte etmekten farksızdır. Sudan suya cihazlar ise genellikle kazan dairesine veya klimatize edilecek ortama yakın mahallere konur.
Toprak su kaynaklı ısı pompası,cihazları 4 mevsim çalıştığı için periyodik olarak bakımları mutlaka yaptırılmalıdır. Bu şekilde işiniz için hayati önem taşıyan sisteminizin, sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam etmesini garantilemiş olursunuz.Dilerseniz periyodik bakım anlaşması yaparak üretiminizde verimlilik ve tüketiminizde tasarruf sağlayabilirsiniz.Periyodik koruyucu bakımın sağladığı avantajları
Özetle aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
· Cihazın ömrünü uzatır.
· Sistemin arıza riskini azaltır.
· Enerji sarfiyatını azaltır.
· Tamir masraflarını azaltır.
· Soğutucu akışkan kaçaklarını en aza indirerek şarj için gerekli olan iş gücü ve soğutucu akışkan giderlerini azaltır, ozon tabakasına verilen zarar da nispeten önlenmiş olur.
Periyodik yıllık bakımda Yapılan İşlemler.
1-Cihazlara ilişkin işletme basınç ve sıcaklıkların “İşletme Değerleri Tablosuna uygunluğu kontrol edilir ve aykırılıklar bulunursa nedeni araştırılarak giderilir
2-Soğutucu akışkan gaz devresinde , kaçak kontrolü yapılır ve kaçak varsa gerekli önlem alınır
3-Elektrik kablo bağlantılarının durumu. Cxm ana kart devreleri fp1 &fp2 sensörlerin kalibreleri ölçülür
Elektrik devresinin akımı, voltaj kontrol edilir ve aykırılık bulunursa nedeni araştırılarak giderilir.
4-Fan Motorları fanlarının temizlenmesi, yatakları kayış,kasnakların ve bağlantıları kontrolü yapılır.
5-Kurutucu (Drier)’nun değiştirilmesi gerekiyorsa,değistirme yapılır.
6-Filtrelerin temizliğinin kontrolü ve gerekiyorsa değişimi yapılır.
Koruyucu bakım programı uygulamaya konulduğu ilk anlarda iş yükü yoğunlaşır ancak, olumsuzluk gibi görünen bu durumun aslında doğru bir yaklaşım olduğu, işletim verimindeki artış ve acil tamir masraflarının azalması ile anlaşılacaktır.
Isı pompası cihazları konusunda kesinlikle işinin uzmanı olan, eğitimli ve kalifiye personele sahip bir firmadan alacağınız teknik destek ile en hızlı ve en hesaplı şekilde sorunlarınız çözüme kavuşur.
Akcooler İklimlendirme olarak, soğutma sektöründe işimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyor ve önceliği müşteri memnuniyetine veren anlayışımız ile siz değerli müşterilerimize arzuladığınız kaliteli, hızlı ve hesaplı çözümleri sunmaya devam ediyoruz…
Hassas Kontrollü Klima
Hassas kontrollü klima cihazları, sıcaklık ve nem oranları çok düşük tolerans ile sabit tutulması gereken bilgisayar odaları, bilgisayar merkezleri, telekominikasyon alanları, yüksek otomasyonlu ofisler, merkez ofisler, konferans salonları, müzeler, kütüphaneler, laboratuarlar ve benzeri hacimlerin klimatize edilmesi için tasarlanmışlardır.
Geliştirilmiş özel microişlemci ile cihazların soğutma, ısıtma, nemlendirme, nem alma ve filtrasyon fonksiyonları kontrol edilerek istenen ortam şartları sağlanır.
Hassas KLİMALAR Gerekli sıcaklık, nem ve temizlik şartlarını sağlamak için hassas kontrollü cihazlar, 24 saat 365 gün çalışabilmektedirler.
Hassas Kontrollü Klima Sistemleri , sıcaklık ve nem değerlerinde yüksek oranda hassasiyet istenen alanlarda kullanılmaktadır. Yılda 365 gün ve 24 saat çalışma esasına göre tasarlanan Hassas Kontrollü Klima cihazları ile ortam için gerekli olan sıcaklık, nem, hava akışı ve temizlik şartları en iyi seviyede sağlandığından ortamda çalışan elektronik ekipmanların ömrü ve verimi de en üst düzeye çıkar.
Açıklama: Hassas Kontrollü Klima cihazlarınınperiyodik olarak bakımı mutlaka yaptırılmalıdır. Bu şekilde işiniz için hayati önem taşıyan sisteminizin, sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam etmesini garantilemiş olursunuz.
Dilerseniz periyodik bakım anlaşması yaparak üretiminizde verimlilik ve tüketiminizde tasarruf sağlayabilirsiniz.
Periyodik koruyucu bakımın sağladığı avantajları özetle aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
· Cihazın ömrünü uzatır.
· Sistemin arıza riskini azaltır.
· Enerji sarfiyatını azaltır.
· Tamir masraflarını azaltır.
· Soğutucu akışkan kaçaklarını en aza indirerek şarj için gerekli olan iş gücü ve soğutucu akışkan giderlerini azaltır, ozon tabakasına verilen zarar da nispeten önlenmiş olur.
Koruyucu bakım programı uygulamaya konulduğu ilk anlarda iş yükü yoğunlaşır ancak, olumsuzluk gibi görünen bu durumun aslında doğru bir yaklaşım olduğu, işletim verimindeki artış ve acil tamir masraflarının azalması ile anlaşılacaktır.
Hassas Kontrollü Klima konusunda kesinlikle işinin uzmanı olan, eğitimli ve kalifiye personele sahip bir firmadan alacağınız teknik destek ile en hızlı ve en hesaplı şekilde sorunlarınız çözüme kavuşur.
Akcooler İklimlendirme olarak, en iyi bildiğimiz işi, en iyi şekilde yapmaya çalışıyor ve önceliği müşteri memnuniyetine veren anlayışımız ile siz değerli müşterilerimize arzuladığınız kaliteli, hızlı ve hesaplı çözümleri sunmaya devam ediyoruz…
Hizmet verdiğimiz Hassas Klima Cihaz tipleri marka ve modelleri
(Aır Blue Blue Box ,Aırdale , Hıross , Unıflaır , Stulz , Denco , Emıcon , Rhoss)Hassas Kontrol Cihazları.Hassas Kontrollü Klima Cihazları,Hassas Kontrollü Klima,Hava Soğutmalı Kondenserli Nem Kontrollu Hassas Klimalar, Su Soğutmalı Kondenserli Nem Kontrollu Hassas Klimalar ,Hassas Kontrollü Klima Bakim Onarim,Stulz Compact Tip Hassas Klima,Hassas Tip Klimalar Hassas Klimalar Stulz ,Minispace Serisi ,Stulz Minispace Serisi Hassas Klimalar ,Compact Cw Stulz Compact Cw Serisi Hassas Klimalar ,Compact Dx Stulz Compact Dx Serisi Hassas Klimalar ,Cyberair Stulz Cyberair Serisi Hassas Klimalar ,Hava Soğutmalı Kondenserler Stulz Hava Soğutmalı Kondenserler Klima-Hassas/Stulz/Minisp. Klima-Hassas/Stulz/Wall-Air,Hassas Kontrollü Klimalar,AIR BLUE Blue Box” Hassas Kontrollü Klima Modular Model No : Oeda 080+ Crax 412. Hava Soğutmalı Kondenserli, Alından Emiş / Üstten Üflemeli,Hassas Sıcaklık Ve Nem Kontrollü Klimalar Hassas Sıcaklık Ve Nem Kontrollü Klima Cihazları Hava Soğutmalı Kondanserli / Su Soğutmalı Kondanserli /Chilled Water/Çift Soğutma Devreli /Free Cooling Devreli
Klima Santrali
Klima santralleri Gerek tümden havalı sistemlerde gerekse diğer sistemler için taze hava hazırlamak amacı ile kullanılır.
Yapısı: Hücreler genelde alüminyum profil karkas taşıyıcılı olup, hücre yüzeyleri çift kat galvaniz saç arası 25 mm-50 mm kalınlı ında camyünü, kaya yünü veya poliüretan dolguludur. Hücre iç yüzeyi hassas yerlerde kullanım için istenirse paslanmaz saçtan yapılabilir.
Fanlar, filtreler ithal, serpantinler bakır boru alüminyum kanatlıdır. Nemlendirici havuz tipi su püskürtmeli, dolgu tipi sulu veya buharlı olabilir. Belirtilen proje şartlarını karşılamak amacı ile 1.500 m /h ile 90.000 m/h kapasite aralı ında, ısı geri kazanımlı (Plakalı, tamburlu, serpantinli), susturuculu, yatık tip, dik tip L tipi gibi pek çok versiyonda üretim yapılabilir. Hava filtrasyonu için istenen özelliklerde filtre kademeleri kullanılabilir. Santral içi elemanların dizilişi prosese uygun olarak yapılır (vantilatörden sonra hepa filtre, susturucu vb. gibi).
Klima dizaynı standart olsa da her proje şartı için özel olarak üretilir. Dolayısıyla proje ve şartnamelerde ne istenildiği açık olarak detaylı belirtilmelidir. Santral dizayn kriteri her firmanın kendi yapısına göre de işebilir. Bu nedenle teklif değerlendirilirken en zor mukayese santralde yapılır. Tüm teklifleri aynı bazda değerlendirebilmek için gerek genel yapı, gerekse cihaz büyüklüğünü dolayısıyla fiyatını etkileyecek serpantin ve hücre içi hızları, fan çıkış ağzındaki hız, ses birlikte de erleri vb. Şartnamede verilmeli ve teklif veren firmaların bu değerlere uyması ve teklifleri ile birlikte serpantin ve fan seçim çıktıları istenmelidir. Bu sayede detaylı inceleme ile firmalarının aynı bazdaki değerlendirmesi yapılır.
Fanlar ihtiyaç dış basınç değerleri göz önüne alınarak öne veya geriye eğik olarak seçilir. Sistem dizaynına bağlı olarak inlet vana veya frekans konvertörlü olabilir. Klima santralı projelendirilmesinde fan seçimine esas olan cihaz dışı basınç değerleri doğru verilmelidir. Basınç de erlerinde oynama olması durumunda işletmeye alma esnasında problemler yaşanmakta kasnak hatta bazı durumlarda motor de iştirme zaruriyeti doğabilmektedir. Klima santralları monte edilirken terazisinde monte edilmeli, yoğuşma devresi çıkışlarına uygun luplarla yapılmalıdır. Devreye alınırken kayış gerginlikleri kontrol edilmelidir. Santral emiş ve basma ağızlarına hava kanalı ba larken esnek bağlantılar kullanılmalı, kanal direk oturtulmamalı, mutlaka asılarak ağırlığı flanşa verilmelidir. Santrallerin bulunduğu bölge rutubetten korunmalıdır. Su birikmemesi için önlemler alınmış olmalı, santral altına minimum 10 cm yükseklikte beton kaide yapılmalıdır. Üreticilerin verdikleri montaj ve işletmeye alma kılavuzlarına riayet edilmeli, Tüm cihazlar gibi mutlaka periyodik bakım yapılmalıdır. İşletmede servis için gerekli sayıda eleman istihdam etmeli, filtre temizlikleri işletme koşullarına uygun periyotta yapılmalı, ömrü dolanlar de iştirilmelidir. Aksi halde kısa sürede serpantinler tıkanır, cihazdan verim alınamaz. Aşırı tıkanması durumunda motor dahi yanabilir.
KANAL TİPİ KLİMA SANTRALI:
Orta ve küçük ölçekli yerlerin ısıtma, soğutma, havalandırma ihtiyacını karşılamak üzere imal edilirler. özellikle cihaz yerleşimi ile ilgili mimari problemlerin bulunduğu alanlarda kompakt ölçüleriyle uygun proje çözümleri yaratır. Yükseklikleri 40 cm. civarında olup, bir santral olabilecek her türlü hücreye sahip olabilir. Hava debisi 2.500-3.000 m/h civarındadır. Düşük yükseklikleri sayesinde asma tavan içine monte edilebilir. Asma tavan içine monte edilen soğutma devresine sahip tüm cihazlar gibi drenaj sistemi, tekniğine uygun çözülmelidir. Kullanılacak cihazlardaki ses seviyeleri ve monte edileceği bölüm göz önüne alınarak sesi azaltmak için susturucu kullanılabilir.
Klima santrallerinin bakımları, klima santral ünitesinin sorunsuz, sessiz ve verimli çalışması, hemde hijyen açısından çok önemlidir. bakımı yapılmayan klima santral ünitelerinin bulunduğu ortamda çalışan insanlar, sağlık açısından tehdit altındadır.
Klima santrallerinizin, bakımı mutlaka yaptırılmalıdır. Bu şekilde işiniz ve sağlığınız için için hayati önem taşıyan sisteminizin, sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmesini garantilemiş olursunuz.
Dilerseniz periyodik bakım anlaşması yaparak üretiminizde verimlilik ve tüketiminizde tasarruf sağlayabilirsiniz.
Periyodik koruyucu bakımın sağladığı avantajları özetle aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
· Cihazın ömrünü uzatır.
· Sistemin arıza riskini azaltır.
· Enerji sarfiyatını azaltır.
· Tamir masraflarını azaltır.
Klima Santrali Bakımında Yapılam İşlemler.
· Klima santrali cihazların genel temizliği yapılır.
· Filtreleri incelenerek temizlenecek, gerekiyorsa yenisi ile değişimi yapılır.
· Drenaj Tava su gideri kontrollü yapılarak tıkanan drenajlar temizlenenir.
· Tesisat üzerindeki pislik tutucu incelenecek gerektiğinde temizlenir.
· Üç yollu su valflerinde. Bir aksaklık var ise giderilir.
· Kayış kasnak ayarı yapılır.
· Vantilatör ve aspiratör fan yataklarının ve rulmanlarının bakımı yapılır.
Koruyucu bakım programı uygulamaya konulduğu ilk anlarda iş yükü yoğunlaşır ancak, olumsuzluk gibi görünen bu durumun aslında doğru bir yaklaşım olduğu, işletim verimindeki artış ve acil tamir masraflarının azalması ile anlaşılacaktır.
Klima santralleri konusunda kesinlikle işinin uzmanı olan, eğitimli ve kalifiye personele sahip bir firmadan alacağınız teknik destek ile en hızlı ve en hesaplı şekilde sorunlarınız çözüme kavuşur.
Akcooler İklimlendirme olarak, soğutma sektöründe, havalandırma gruplarında bildiğimiz işi, en iyi şekilde yapmaya çalışıyor ve önceliği müşteri memnuniyetine veren anlayışımız ile siz değerli müşterilerimize arzuladığınız kaliteli, hızlı ve hesaplı çözümleri sunmaya devam ediyoruz…
X